Bescherm je kinderen voor een All-inclusive vakantie!
12 juli 2018 
2 min. leestijd

Bescherm je kinderen voor een All-inclusive vakantie!

Ik ben zelf niet heiliger dan de paus en na een avondje het hele buffet leeg gegeten te hebben probeer ik vanaf mijn balkon de logica te ontdekken van “het zonnebed reserveren met je handdoek”. Ik besluit ondertussen om de rest van de vakantie niet meer zo buitensporig veel te eten. En terwijl ik me inhoud bij het ontbijt zie ik haar lopen, een meisje van 12 dat met twee volle borden door de zaal loopt…

Dit Spaanse meisje van een jaar of 12 heeft zulke dikke benen en een dikke buik heeft dat ze niet zo makkelijk meer loopt. In eerste instantie wil ik er niet te hard over oordelen, tenslotte weet ik niets over de evt. medische geschiedenis van dit meisje. Maar ’s middags is ze in 15 min tijd al 4x het all-inclusive barretje binnen komen lopen om cola, hamburger, friet, nog meer saus op haar hamburger, en nog meer cola te halen. Ze zit met haar gezin net buiten de bar, dus ik zie dat zij het ook zelf naar binnen werkt, net zoals dat ik haar ook al bij het ontbijt flinke hoeveelheden eten naar binnen zag werken. Dit maakt me echt pislink!!!

Nu ben ik niet zozeer kwaad op dit meisje, zij is rond de 12 en heeft nog weinig zelfcontrole, maar haar ouders nemen in dit geval niet hun verantwoordelijkheid naar mijn mening. Zij moeten dit meisje beschermen, zij moeten met dit meisje afspraken maken en controle houden over wat ze eet en drinkt. Begrijp me niet verkeerd, het gaat me niet om dik of dun, mooi of lelijk, daar gaat het me absoluut niet om en ik wil ver van die discussie wegblijven. Het gaat me erom dat dit meisje niet meer normaal kan bewegen omdat het vet op haar lichaam haar bewegen belemmerd. Als dit zo door zou gaan, hoe zouden haar knieën, heupen en rug er over 10 jaar aan toe zijn?

Kinderen en jong-volwassenen hebben nu eenmaal nog weinig/geen zelfcontrole. Dit is de reden dat zij nog geen alcohol mogen drinken bijvoorbeeld. Maar waarom stellen wij onze kinderen wel bloot aan een paradijs aan eten en drinken? De hele dag door cola drinken door alleen maar je bandje te laten zien!

Sidenote: cola vind ik geen enkel probleem, maar veel glazen cola zijn uiteindelijk TÉ veel calorieën en caffeine voor kinderen.

Het is TÉ makkelijk om op vakantie je kinderen rond te laten lopen met een bandje waarmee ze alles kunnen krijgen wat ze willen. Het is TÉ makkelijk om te zeggen: “Het is vakantie, dan mogen ze altijd wat meer.”

Waarom zou dat mogen? Je vakantie hoeft natuurlijk ook niet te bestaan uit alleen maar sporten en gezond gegeten, dat is niet de bedoeling. Maar om je kinderen nu een vrijbrief te geven om zich de hele dag vol te stouwen met calorierijk eten en -drinken is wel weer het andere uiterste.

Ik heb zelf nog geen kinderen, en ik hoop van harte dat ik zo gelukkig mag zijn dat ik ze mag krijgen, en ik ben me ervan bewust dat de verantwoordelijkheid als ouder soms zwaar en vermoeiend is. Maar als je met je kinderen op vakantie bent ben je nog steeds papa of mama en ben je op dat moment ook verantwoordelijk voor de gezondheid van je kinderen.

Maak afspraken met je kinderen, controleer ze en onthoud dat een ijsje op vakantie geen probleem en is een colaatje lekker verkoelend, maar zorg voor gematigdheid. Leer je kinderen om lekker te eten en te drinken zonder 2 of 3 keer langs het buffet te lopen.

Zoek alsjeblieft naar jouw manier om je kinderen zelfcontrole aan te leren wat betreft eten en drinken. Zo kun je lekker van je vakantie genieten en help je je kinderen ook nog eens om betere keuzes te maken. 

Over de schrijver
Met een achtergrond als waterpolo topsporter weet ik wat er fysiek en mentaal nodig is om op een topniveau te kunnen presteren. Met bijna 20 jaar ervaring als trainer, waarbij ik me omring met de beste mentoren ter wereld op het gebied van fysieke- en cognitieve training kan ik sporters op het hoogste niveau begeleiden. Uiteindelijk is het doel om je fysiek zo sterk te maken dat kracht en conditie NOOIT een belemmerende factor is binnen je sport.Jij moet je kunnen focussen, kunnen vechten om je positie zonder dat je buiten adem bent, je benen moe zijn of je nek en schouders zeer doen; JIJ MOET KUNNEN PRESTEREN!
Reactie plaatsen