Blessures en Trainen
25 juni 2018 
2 min. leestijd

Blessures en Trainen

Veel van mijn cliënten komen soms met hangende schouders de gym binnenlopen. “Vroeger was ik een topsporter”, “ik ging 5x per week trainen in de sportschool”. En elke keer weer willen ze één ding weten: Waarom lukt het me niet om weer opnieuw te beginnen?

Eigenlijk is dat een hele goede vraag. En na het werken met honderden cliënten kan ik je drie redenen geven waarom mensen vastlopen. Vandaag reden #1!

We denken dat herstellen “niets doen” betekent.

Hoe vaak vertellen we onszelf dat “we onze schouders, heupen, of rug laten herstellen”, zelfs als het al weken of misschien wel maanden na het begin van onze blessure is.

Als een kracht- en conditietrainer maakt het me soms boos dat veel van mijn “collega’s” dit in stand houden. Personal Trainers met weinig trainingservaring proberen complexe problemen te verhelpen door ze te negeren, ze vertellen hun cliënten om te rusten en te wachten tot de blessure zelf heelt.

Tuurlijk, deze personal trainers geven hun cliënten een paar kleine oefeningetjes die zouden moeten helpen. Maar vaak gaat het niet verder dan dat en stopt het daar zelfs. Na de eerste paar trainingssessies kan de client minder pijn hebben, maar de trainer heeft vaak geen idee hoe hij het hierna moet aanpakken. Maar wat vooral voor jou van belang is, is wanneer kan jij weer starten met écht trainen? Welke oefeningen zou je moeten vermijden? Hoe kan je de draad weer op de juiste manier oppakken?

De manier waarop deze personal trainers de problemen aanpakken klopt gewoon niet! En uiteindelijk sta ik in de gym te appen met cliënten om ze te overtuigen dat ze toch echt langs de gym moeten komen en dat stilzitten NIET helpt! Dat het vermijden van een bepaalde beweging je eventjes een gevoel van verlichting kan geven op de korte termijn, maar dat dit juist het probleem erger maakt.

Dit is wat personal trainers je niet vertellen: “Rust” is alleen belangrijk als je écht een zware blessure hebt.. gebroken botten, gescheurde spieren, constante niet te harden pijn, je snapt wel wat ik bedoel.

Als je dan toch écht je rust hebt moeten nemen, weet je wat je blessure dan nodig heeft? Bloeddoorstroming, beweging én gedoseerde en doordachte training.

Blessure en personal training

Het gaat me oprecht aan m’n hart als ik mensen train die maanden, soms zelfs jaren na een blessure nog steeds zenuwachtig zijn om te starten met trainen. Wat voor een blessure je ook hebt, het wordt alleen maar slechter als je door blijft gaan met rusten! Het zal hierdoor nooit beter worden.

Trainen, gedoseerd en doordacht, verbetert blessures. ALTIJD!

Vandaar dat Training in Maverick Training staat voor het consequent oefenen en verbeteren van vaardigheden….

Over de schrijver
Met een achtergrond als waterpolo topsporter weet ik wat er fysiek en mentaal nodig is om op een topniveau te kunnen presteren. Met bijna 20 jaar ervaring als trainer, waarbij ik me omring met de beste mentoren ter wereld op het gebied van fysieke- en cognitieve training kan ik sporters op het hoogste niveau begeleiden. Uiteindelijk is het doel om je fysiek zo sterk te maken dat kracht en conditie NOOIT een belemmerende factor is binnen je sport.Jij moet je kunnen focussen, kunnen vechten om je positie zonder dat je buiten adem bent, je benen moe zijn of je nek en schouders zeer doen; JIJ MOET KUNNEN PRESTEREN!
Vince
Door

Vince

op 07 Nov 2019

Bedankt voor het delen van dit interessante artikel over blessures. Ik dacht ook altijd dat het het beste was om rust te nemen wanneer je een blessure had. Toen ik laatst wat klachten kreeg aan mijn enkel ben ik toch doorgegaan met sporten en heb mijn programma aangepast. Ik merkte dat dit geen negatief invloed had op mijn herstel!

mirella sleenhoff
Door

mirella sleenhoff

op 28 Dec 2019

Ik was op zoek naar info over training na een een blessure , die heb ik namelijk ... hel vervelden , goed dit te lezen ! Dank !

Mara
Door

Mara

op 19 May 2020

Het lijkt mij ook belangrijk om in beweging te blijven wanneer je aan het herstellen bent. Je moet alleen wel oppassen dat je je spieren niet te zwaar belast. Ik zou zelf contact opnemen met mijn behandelaar om een plan te maken. Zo weet je dat je je blessure niet kunt verergeren.

Reactie plaatsen