Doelen stellen als een PRO!
15 november 2022 
2 min. leestijd

Doelen stellen als een PRO!

Sommige mensen hebben moeite met het vasthouden van hun doelen. Vaak is dit omdat zij in hun doelstelling geen onderscheid maken tussen wat ze echt willen en hun dagelijkse zelfverbeteringsdoelen. In andere woorden, omdat je besluit om elke dag te gaan hardlopen maakt dit het nog geen bewust doel. Laten we eens kijken wat doelen stellen betekend en hoe je dit toepasbaar kunt maken.

Doelen stellen is een heel doelgericht en expliciet proces dat begint met het identificeren van een nieuwe doelstelling, vaardigheid of nieuw project dat je wilt bereiken. Hierna maak je een plan om dit te bereiken en dan zul je er werk in moeten stoppen om je doelstelling uiteindelijk af te kunnen vinken.

In plaats van elke dag hard te gaan lopen, zonder een specifiek doel, is een echt doel meer zoals het starten van een trainingsprogramma om aan een specifieke race deel te nemen. Er wordt dus meer gevraagd van je planning, motivatie en discipline.

Waarom doelen stellen belangrijk is?

Als je een doel stelt neem je controle over de richting die je je leven, of carrière, wil geven. Doelstellingen geven je focus. De keuzes en acties die je maakt zullen je dichter bij het behalen van je doelstelling moeten brengen.

Doelen stellen zorgt ervoor dat je vooruit beweegt, het vergroot je plezier in het leven en het heeft een gigantische bijdrage aan hoe je je leven organiseert. Het moment dat je jezelf een doel stelt creëer je een visie over hoe je wil dat je leven of (sport)carrière er uit kan zien. Hierna push je jezelf en het team om je heen om de beste resultaten te behalen!

Je kunt jezelf niet bedonderen. Hoe makkelijker het doel is, hoe minder hard je ervoor zult werken. Als je moeilijke (maar niet onhaalbare) doelen stelt zul je ook veel harder werken om deze te behalen.

Als doelen stellen zo belangrijk is, waarom falen we dan om deze te behalen? 

Omdat we de stappen naar de doelstelling toe niet plannen!

Het proces van doelen stellen dwingt je om na te denken over de reis hiernaar toe (in andere woorden, op welke manier je de doelstelling gaat behalen). Laten we eens kijken naar de stappen om een doel te stellen!

Stappenplan om doelen te stellen!

Denk aan de resultaten die je graag wil behalen.
Zoom eens in op wat je wil bereiken voordat je een doel stelt, en stel jezelf de volgende vragen.

  • Is dit doel iets wat je écht wil!?
  • Is het doel belangrijk genoeg om hier tijd en aandacht aan te besteden?
  • Als je niet bereid bent om hier zoveel tijd aan te besteden, is dit dan wat je echt wil?

Op het moment dat je een lange lijst met doelen hebt gesteld die je allemaal op hetzelfde moment wil najagen maak je het jezelf misschien wel té moeilijk. Gebruik dan de vragen hierboven om prioriteit om te geven aan de meest belangrijke doelen zodat je je hier maximaal op kunt focussen.

Over de schrijver
Met een achtergrond als waterpolo topsporter weet ik wat er fysiek en mentaal nodig is om op een topniveau te kunnen presteren. Met bijna 20 jaar ervaring als trainer, waarbij ik me omring met de beste mentoren ter wereld op het gebied van fysieke- en cognitieve training kan ik sporters op het hoogste niveau begeleiden. Uiteindelijk is het doel om je fysiek zo sterk te maken dat kracht en conditie NOOIT een belemmerende factor is binnen je sport. Jij moet je kunnen focussen, kunnen vechten om je positie zonder dat je buiten adem bent, je benen moe zijn of je nek en schouders zeer doen; JIJ MOET KUNNEN PRESTEREN!
Reactie plaatsen