Page content

article content

General Strength Training, wat is dat eigenlijk!?

General strength training is een manier van trainen waarbij je niet een “specifiek” doel nastreeft. En daarmee bedoel ik dat de kracht die je hiermee opbouwt gebruikt kan worden in heel veel verschillende dingen.

Deze manier van trainen staat recht tegenover specifieke krachttraining. ⠀
Beide manieren van trainen, general strength trainen én specifieke krachttraining, hebben hun plek in een goed trainingsprogramma.

Een voorbeeld van specifieke krachttraining. Op het moment dat je jarenlang getraind hebt op hoogspringen en je hebt 100.000 verschillende manieren getraind om hoger te springen dan is je vermogen om hoog te springen vrij specifiek tot hoogspringen en zal er een relatieve kleine overlap zijn naar andere sporten.

Aan de andere kant staat dus General Strength Training.

Laten we de squat als voorbeeld nemen. Sterker worden in een squat garandeert niet dat je hoger kan springer, maar het bouwt wel de kracht op in de spieren die gebruikt worden bij een sprong.

Diezelfde spieren die je gebruikt bij een squat kun je ook gebruiken bij honkbal, sprinten, basketball en bijna elke andere sport.

In dit geval, general strength training, is dit niet specifiek voor een bepaalde sport omdat de training zelf bruikbaar is voor bijna alle sporten. Je kunt hierna de switch maken van general- naar specifieke krachttraining door de selectie van oefeningen en de uitvoeren van oefeningen te gaan specialiseren op de sport waarin je wil verbeteren.

General strength training is in essentie de basis van de pyramide.

Hoe breder die basis is, hoe hoger de piek van de pyramide gebouwd kan worden.

Dit is waarom het onwijs belangrijk is, voor met name jonge atleten maar elke beginnende sporter (op welk niveau dan ook), om een brede basis van general strength training op te bouwen. Dit moet een solide fundering worden om daarna te specificeren in de sport waarin zij willen excelleren.

Bij Maverick Training beginnen we als eerste met het bouwen van zo’n fundering. De meest essentiële bewegingen waarmee je general strength opbouwt komen als eerste aan bod. Daarna kunnen we helemaal los gaan in allerlei variaties, combinaties en specifieke doelen.

Comment Section

0 reacties op “General Strength Training, wat is dat eigenlijk!?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.