Keep It Simple Stupid, de bewezen en vaak simpele basis van training!
15 februari 2021 
1 min. leestijd

Keep It Simple Stupid, de bewezen en vaak simpele basis van training!

Als je tegenwoordig rustig over Instagram scrolt zie je de gekste dingen voorbijkomen. Sommige personal trainers vinden constant nieuwe manieren om oefeningen nog ‘effectiever’ en beter te maken. De verschillende vormen van oefeningen zijn eindeloos en de trainers hebben voor elke oefening wel een verklaring waarom ook juist jij deze oefening nodig hebt!

Begrijp me niet verkeerd, ik vind experimenteren met verschillende oefeningen leuk om te doen. Maar naar mijn mening beginnen we het spoor bijster te raken. De eindeloze zoektocht naar een andere vorm van een oefening zorgt ervoor dat we de essentie van het trainen beginnen te verliezen.

In het boek ‘Special strength training’ beschrijft Yuri Verkhosansky het volgende:

The athlete must not perform useless activities that can’t positively contribute to the attainment of the specific objective.

Dit is enorm belangrijk, niet alleen voor topatleten, maar ook voor iemand die beter wil bewegen. Oefeningen zijn vaak een middel om een doel te bereiken, niet een doel op zich (Tenzij je aan powerlifting doet dan zal beter worden op de Squat, Bench Press en Deadlift een doel zijn). Een simpel voorbeeld:

Stel je wil hoger springen dan kun je verschillende plyometrische oefeningen programmeren om je doel te bereiken. Maar deze oefeningen staan niet vast. Het doel is om hoger te springen, en om dat doel te behalen kiezen we voor plyometrische oefeningen als middel.

Een beweging is een interactie tussen het menselijk lichaam en zijn externe omgeving (Bernstein). Om beter te bewegen, beter te presteren of een ander doel te verwezenlijken, maken we gebruik van oefeningen. En dit is de afgelopen jaren een beetje verloren gegaan.

Veel trainers proberen de gekste oefeningen op sociale media te plaatsen om te laten zien dat ze out of the box denken, hoe gekker hoe beter. Trainers zijn bijna meer bezig met een extreme oefening te bedenken voor sociale media dan echt een doel te bereiken.

Als je meerdere vliegen in een klap wil raken, raak je er vaak geen.

Dit is dan ook de reden waarom een oefening waar je meerdere kwaliteiten tegelijkertijd mee zou trainen, vaak te mooi is om waar te zijn. Er is een plek voor experimentatie in training, maar ik vind dat het gros van de training zou horen te bestaan uit de bewezen en vaak simpele basis.

Met andere woorden: K.I.S.S (Keep It Simple Stupid)

Wil je ervaren hoe het is om zonder bullshit consistent goed te trainen? Klik dan eens door naar Personal Training (klikbaar) of één van onze groepstrainingen (ook klikbaar)

Over de schrijver
Reactie plaatsen