Motorsport Training - deel 1
04 mei 2022 
2 min. leestijd

Motorsport Training - deel 1

Als je op zoek bent naar motorsport training dan zul je waarschijnlijk tegen een probleem aanlopen in je race performance. Je bent misschien niet fit genoeg waardoor je in de auto zo vermoeid raakt dat je niet goed kunt presteren. Of je nek is niet sterk genoeg waardoor je de harde bochten niet goed aan kan. Of misschien krijg je wel last van je kuiten en schenen bij het aanremmen.

Het zijn een paar voorbeelden van problemen die we regelmatig voorbij zien komen als we starten met het trainen van een nieuwe coureur. 

Waar het vaak begint is structureel goed trainen. Zorgen dat je een basis van kracht en conditie hebt die als fundament dient om motorsport specifiek op te trainen. Zie het een beetje als eerst leren hoe je een apex raakt op een lagere snelheid om hem daarna op hoge snelheid erdoor heen te kunnen janken.

Wat gebeurd er als je die zwakke nek nu laat voor wat het is? Je traint je nek niet, of je doet zomaar een oefening die je op instagram hebt gezien zonder dat je weet wat het doel, de intensiteit en de opbouw is? Dan zal je nek hoogstwaarschijnlijk niet sterker worden en daarmee zul de G-krachten niet goed kunnen verwerken. En als je weet dat je visuele systeem, het kijken, al bij 2G verstoord wordt, dan weet je ook dat als je die nek sterk en stabiel traint je veel minder fouten maakt bij het racen. 

Motorsport Training NeckTraining

Om te zorgen dat je sterker en fitter wordt is het belangrijk dat je werkt volgens een gestructureerd plan; een periodisering. In een periodisering werken we altijd met een startmeting. We meten bijvoorbeeld de kracht die je vanuit je nek kan produceren in verschillende bewegingen. Daarna gaan we d.m.v. ons wetenschappelijk onderbouwde trainingsprogramma zorgen dat je progressie maakt.

Uiteindelijk is het doel om je fysiek zo sterk te maken dat kracht en conditie NOOIT een belemmerende factor is bij het rijden. Jij moet je kunnen focussen, kunnen racen, kunnen vechten om je positie zonder dat je buiten adem bent, je benen moe zijn of je nek en schouders zeer doen.

Wil je meer weten over ons Motorsport Performance Program? Klik dan hier!

Over de schrijver
Met een achtergrond als waterpolo topsporter weet ik wat er fysiek en mentaal nodig is om op een topniveau te kunnen presteren. Met bijna 20 jaar ervaring als trainer, waarbij ik me omring met de beste mentoren ter wereld op het gebied van fysieke- en cognitieve training kan ik sporters op het hoogste niveau begeleiden. Uiteindelijk is het doel om je fysiek zo sterk te maken dat kracht en conditie NOOIT een belemmerende factor is binnen je sport. Jij moet je kunnen focussen, kunnen vechten om je positie zonder dat je buiten adem bent, je benen moe zijn of je nek en schouders zeer doen; JIJ MOET KUNNEN PRESTEREN!
Reactie plaatsen