Stick to the plan is een zinnetje dat ik bewust en onbewust vaak gebruik. Vaak roep ik er dan ook nog een keertje “FOCUS” en “laat je niet afleiden” bij. Wat ik hiermee bedoel is simpel, houd je aan het plan. Maar in de praktijk is dit voor iedereen, ook voor mij, toch lastiger dan het lijkt. Want weet jij nou precies wat je plan eigenlijk is?
De mooie zomerse dagen liggen nu wel zo’n beetje achter ons, bijna iedereen is weer terug van vakantie. Als je thuis komt gooi je je koffer neer en kijkt even in de spiegel. Had je beter niet kunnen doen, want dat opgeblazen buikje die slappe armpjes zijn wel heel goed zichtbaar. Duidelijk dat er iets moet veranderen, dus vol goede moed maak je een plan. Vaak komt dat neer op meer sporten en minder en gezonder eten.
- Je start goed: je bent streng voor jezelf en na een paar dagen is dat buikje al wat minder opgeblazen.
- In week twee heb je jezelf flink de spierpijn in getraind en lijkt er zowaar wat meer kracht in je armen terug te komen.
- Je blijft goed op je eten letten, maar in week 3 heb je een verjaardag en eet je toch een avondje wat meer hapjes en drink je wat meer wijn of bier.
- Je hebt jezelf herpakt en daar ben je zo blij mee dat je jezelf na een weekje beloond met een lekker bakje ijs na de maaltijd.
- In week 5 kom je erachter dat je dat koekje bij de koffie toch wel een beetje mist, dus neem je zo af en toe dat koekje er wel weer bij.
- Week 6 ben je eigenlijk niet meer zo bezig met je voeding, en het sporten begint toch ook weer een beetje te haperen door je agenda die weer op volle toeren draait.
Hoe lang wil je dat ik door blijf schrijven, tot de kerst en dan weer opnieuw beginnen vanaf de goede voornemens?
Maak een concrete start!
Is misschien een beetje lullig om te zeggen, maar eigenlijk start je verkeerd. Als het doel is om een uiterlijke verandering te maken dan moet je weten waar je begint, een spiegel is daarvoor handig, maar het kan beter. Meet jezelf met een meetlintje, de makkelijkste manier om te weten waar je start.
Meet de omtrek:
- Dikste punt van je Arm
- Borst
- Navel
- Billen
- Dikste punt bovenbeen
Een simpele maar duidelijke manier om progressie bij te houden en waarvoor je nu een startpunt hebt.
Maak je plan!
Nu je weet wat je startpunt is kun je een plan gaan maken. Onthoud goed dat als het gaat om afvallen of gewicht aankomen het resultaat voor ongeveer 80% vanuit voeding komt en sporten/bewegen maar 20% bijdraagt aan het geheel. Maar om jezelf te blijven motiveren is het wel belangrijk dat je structureel blijft sporten, zie het als een extra aanjager naar je doel toe.
Dan concreet je doel: wat wil je bereiken? Wil je afvallen? Hoeveel wil je afvallen? En hoe lang geef je jezelf de tijd om dit doel te behalen? Schrijf dit op zodat je dit voor jezelf als reminder kunt gebruiken.
Wees realistisch, 25 kg in 8 dagen is natuurlijk niet te doen.
Hoeveel heb je ervoor over om je doel te bereiken?
Hoe streng wil je voor jezelf zijn, of met andere woorden; wat heb jij er voor over om je doel te bereiken? Je kunt prima een ambitieus doel stellen, maar als je daarvoor eigenlijk niks wilt laten en je niet streng voor jezelf wilt zijn dan zet je jezelf alleen maar op om te falen.
De hoeveelheid energie die je in dit proces stopt staat gelijk aan het uiteindelijke resultaat!
Hoe ga je je doel bereiken?
Dan de manier waarop je je doel gaat bereiken. Hier mag je meer invullen dan alleen meer sporten, minder eten.
- Wil je hardlopen, hoe vaak dan en hoe ga je dit opbouwen zodat je niet tegen blessures aanloopt?
- Ga je de sportschool in, wat ga je daar dan doen? (gedachteloos op een crosstrainer staan gaat je niet helpen om je doel te bereiken)
- Ga je krachttraining doen, wie gaat je dan helpen?
- Minder eten betekent dat je minder gaat eten dan dat je nu doet, hoeveel eet je nu dan?
- Maak dit inzichtelijk, gebruik een app zoals MyFitnessPal om je kcal bij te houden. En als je weet hoeveel je eet, hoeveel minder ga je dan eten?
- Wanneer eet je?
- Wat eet je?
Best wel wat vragen waar je antwoord op zult moeten geven he!? Ik beloof je dat je resultaat gaat behalen als je antwoord gaat geven op deze vragen en als je dit plan ook daadwerkelijk gaat uitvoeren. Tenslotte doe je al meer dan dat je hiervoor deed.
Ik beloof je ook dat er een moment komt waarop je stil zult vallen, dit is het moment waarop je je plan en de uitvoering zult moeten gaan evalueren. Om het daarna aan te scherpen.
Supportcrew!
In de 10 jaar dat ik personal trainer ben heb ik zoveel mensen gesproken die hard hun best doen om hun doelen te behalen en die met verhalen komen dat hun partner hun pest door met een zak chips naast hun op de bank te gaan zitten. Natuurlijk is dit plagen niet verkeerd bedoeld, maar het helpt je niet. Maar als ik vraag of zij hun partner wel eens gevraagd hebben of hij/zij hen wil helpen en steunen dan hoor ik 9 van de 10 keer: ‘nee!’
Het is helemaal niet erg om je partner, vrienden, familie of zelfs je kinderen te vertellen waar je mee bezig bent, dat je dit moeilijk vindt en dat je hun hulp nodig hebt. Op het moment dat je dit uitspreekt zullen zij doorhebben dat een zak chips voor je neus leeg eten geen leuk grapje is, en zal niemand je pushen om toch dat ‘gezellige stukje’ taart te eten. Maar ze zullen je ook op moeilijke momenten helpen door je even je doel scherp voor ogen te houden.
De mensen dicht om je heen zullen je helpen als jij het ze vraagt!
Dit zijn de belangrijkste elementen om een plan op te stellen om je doel te bereiken. We kunnen hier nog veel dieper op in gaan en het aanscherpen tot het meest ultieme plan ter wereld. Maar dan ben ik bang dat ik je afleid met details, methodieken en technieken die voor jou helemaal niet nuttig zijn. Die kunnen we wel bespreken als je bij ons aan het trainen bent en je nog sneller, nog beter, nog efficiënter naar je doel toe wilt werken.
Train je nog niet bij ons, dan kun je je gratis intake HIER aanvragen! 😉